A tartósítószerek szinte minden fogyasztási cikk közös összetevői, amelyeket mindennapi életünkben használunk. A szemcseppek is gyakran tartalmaznak ilyeneket. Fő szerepük a termék biztonságának megőrzése, valamint a bakteriális szennyeződés és ezáltal a termék megromlásának megelőzése.

A szemészeti készítményekben lehetőség szerint érdemes kerülni a tartósítószereket, mert azok a szem felszínével, szaruhártyával és kötőhártyával érintkeznek. A tartósítószert tartalmazó termékekben ezek koncentrációja alacsony, és szigorúan ellenőrzött, de kérdés, hogy hogyan viselkednek, ha a termékeket folyamatosan, hosszú ideig használják.

Egyes legújabb kutatások azt mutatják, hogy a szemészeti termékekben lévő tartósítószerek, amelyeket hosszabb ideig használnak, negatívan hatnak a szem felszínére, száraz szem szindrómát és irritációt okozhatnak. Tehát jobb és biztonságosabb a tartósítószer nélküli termékeket használni.

Az OCUflash blue olyan termék, amely nem tartalmaz semmilyen tartósítószert. A termék biztonságát egy speciálisan kialakított palack garantálja, amely megakadályozza a termék levegővel, így baktériumokkal való érintkezését – tehát a termék szennyeződése, megromlása nem lehetséges

Unimed Pharma uses the innovative Novelia system, a patient-friendly designed system which avoids the need for preservatives in the solution and prevents bacterial contamination over the duration of treatment. Sterility of dispensed drop is guaranteed by silver ions included in the top parts of Novelia system.